Kert gondozása, fűnyírás, ápolás

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

A fű, pázsit ápolása, gondozása, nyírása

Sokak szerint a parkok, kertek legmegnyugtatóbb látványa az ápolt, üdezöld pázsit. A jól megválasztott pázsit-felület valóban a pihenőkert éke lehet, de csak akkor, ha nem töri a gyomnövények kikandikáló fürtje, amely a házikertészek talán legnagyobb bosszúsága.

 A gyönyörködtető zöld, egybefüggő pázsit elérésének első lépése a fűmagkeverékek helyes megválasztása. Ehhez figyelmesen olvassuk el a fűmagkeverékek kiszerelésén látható útmutatót, fajta jellemzőkre vonatkozó leírást. A magkeverékek többnyire a napos helyet igénylő fűfajták magvai, s ha árnyékos helyre kerülnek, hamar kiritkulnak. 

A vetést tavasszal és ősszel egyaránt elvégezhetjük.. A szárazabb vidékeken jobb az őszi, szeptember elejei vetés, mert a talaj jobban megtartja ebben az időszakban a nedvességet és őszi, rendszerint gyakoribb csapadék mellett egyébként is kevesebb öntözésre van szükség, mint a tavaszi vetéskor.

A fűvetésre kijelőlt napos vagy gyengén félárnyékos helyet gondos talajműveléssel kell előkészíteni. Az évelő gyomoktól meg kell tisztítani, és trágyafölddel vagy érett komposztfölddel a talajminőséget fell kell javítani. Az elegyengetett simára gereblyézett talajt hengerrel, vagy kis területen taposódeszkával tömörítsük. 
A vetést szélcsendes időben végezzük.
Egy négyzetméter  területre körülbelül 4 dkg fűmag szükséges, de ez függ a fűfajták magjának szemnagyságától is. Ajánlatos a vetőmag  kereskedésekben kapható megbízható fűmag keverékek útmutatóját követni a mennyiséget illetően. 
A lehetőleg egyenletes vetés után a magot gereblyével sekélyen be kell dolgozni a talajba, utána a talajt ismét tömörítsük. A fűvetés talaján a vetést és minden munkát taposódeszkán ajánlatos elvégezni. Nagyobb területen a fűmagot szöges magtakaró hengerrel fogasolhatjuk a talajba, és utána tömörítsünk.
A vetéstől a kikelésig a talajnak állandóan nedvesnek kell lennie, mert ha kiszárad, az a csírázó magvak pusztulását okozhatja. Amikor a kikelt pázsitfű kb. 10-12 cm magasra megnőtt, le kell vágni, majd a talajt tömöríteni, s ezt minden nyírás után meg kell ismételni.

Egyébként is a gondozott, egyenletes és egészséges pázsit elérésének  nagyon fontos munkálata a rendszeres fűnyírás. A  jól élezett minőségi fűnyíró és szegélynyíró elengedhetetlen!
A sűrű pázsit másik feltétele a rendszeres öntözés, sugyanígy  a tápanyagpótlás.
A fejlődési időszakban- évente két-három alkalommal  négyzetméterenkéntt. 4 dkg tápsóval egyenletesen szórjuk be, és utána öntözzük meg. A tápsó főleg nitrogéntartalmú legyen, s a legjobb a fű nyírása után kiszórni. Az utólsó, késő őszi fűnyírást nem szabad elhagyni! 
Második éves pázsitoknál a talajukat vékony rétegben be kell teríteni trágyafölddel illketve bőséges tápanyagtartalmú, komposztfölddel.
Ez nagyon fontos, mert nemcsak tápanyagot biztosít a fű számára, hanem a téli időszakban a földbe is bemosódik. Ezzel pedig tavasszal a dús gyökérképződést, növekedést is elősegíti. Kora tavasszal a pázsitot gereblyézzük át, mielőtt az erőteljesebb növekedés megindulna. Az esetleges kipusztult részeken a foltok területét felásás vagy lazítás után ismét be kell vetni. A csak kiritkult részeken a fű közé vessünk, és a magokat úgy dogozzuk be a talajba, mint az új telepítéskor. 
A  pázsitgondozás gyakran elég sok munkát jelentő része a gyomok rendszeres eltávolítása. Az évelő gyomokat éles szerszámmal mélyen szúrjuk ki, hogy ne maradjon viszza kihajtásra alkalmas része. Az évelő gyomnövények tömeges megjelenése többnyire összefügg azzal, hogy a talaj nem megfelő, nem elég tápdús stb. a pázsitfüvek számára, s ezért a fejlődésükben visszaesve nem borítják zártan a talajt.

Azzal tehetünk talán legtöbbet az egyenletes gyepszőnyegért, ha magára a pázsitfűre bízzuk a megoldást. Az egészséges fű ugyanis olyan életerős növény, hogy ha jól érzi magát, kiszorítja összes versenytársát; csírájában fojtja el a feltörő gyomot. 
Ha környezetbarát módon szeretnénk gyommentesen tartani pázsitunkat, akkor minden gyomtípus ellen külön stratégiát kell alkalmaznunk. Szerencsés esetben az oda nem illő, egynyári növényeket célzott folt-kezeléssel vagy egyszerű kigyomlálással tüntethetjük el. Azonban ha erősebb a gyomfertőzés, akkor nem sokra megyünk a gyomlálással. Ilyenkor a leginkább célravezető megoldás a pázsitfüvek megerősítése, azaz a gyep táplálása. Teremtsünk olyan feltételeket, amelyek a fűnek kedveznek, a gyomok fejlődését pedig hátráltatják. Sok türelem kell hozzá, viszont az eredmény természetes és hosszan tartó lesz. 
Alapvető a pázsit kezelésében, hogy minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Ha virágoznak, azonnal kapáljuk ki őket, mert ha ezzel elkésünk, jövőre újra támadnak majd. 
Az évelő gyomok fiatalon még könnyen kihúzhatók a talajból, és így megakadályozzuk a tősarjakkal való szaporodásukat. Sok évelő olyan erős, hogy előbb-utóbb teljes foltokban átvenné a hatalmat a pázsitban. Vagy gyökerestül távolítsuk el őket, vagy a foltokat kezeljük forró vízzel illetve, gyomirtó-szerrel.

Sövény ápolás

A kert tulajdonosoknak, családi házban élőknek jogos igénye, hogy ne "legyen mindenki belátással" a szomszédságból, utcáról. A sövény, mint kerítés azt a célt is szolgálja - látványával mindazonáltal megnyugtató és biztonságérzetet is kelt  - hogy átláthatatlan zöld falat formál.

A jól nyírott nem foglal el nagy helyet a kertből, kiegészíti, sőt helyettesíti is az épített kerítést.Nem célszerű azonban csupán a kerítés-funkcióra helyezni a hangsúlyt, hizsen a jól megválasztott sövény típusok és azok gondos alakítása növbeli a kert szépségét és nem csupán a határoltság a lényege.
Mindazonáltal a kerítés mégiscsak szükséges, hiszen megvéd az illetéktelen behatolókkal és a zavaró szemlélődőkkel szemben, ezért arra kell törekednünk, hogy minél inkább elfedjük, láthatatlanná tegyük. Erre a legjobb módszer, ha a kerítés elé nyírott sövénysort ültetünk, és azt rendszeresen nyírjuk. 
A nyírás legalkalmasabb ideje a kora nyár. A sövény mellett feszítsünk ki zsinórt, és ennek irányítása mellett nyírjuk meg a hajtásokat mind függőleges, mind vízszintes irányban. Erre a célra a legalkalmasabbak a kereskedelemben kapható elektromos meghajtású sövénynyíró ollók
Fontos kérdés, hogy miből lehet nyírott sövényt létesíteni.
Szép, egyenletes élősövény alakítható a fagyalból, a zöld és vörös levelű sóskaborbolyából, a gyöngyvesszőből, robusztusabb sövényt ad az orgona. Nem árt tudni, hogy a rendszeresen nyírott, karbantartott sövények nem virágzanak vagy csak kevés virágot hoznak.
A tujából, buxusból nyírt örökzöld sövények télen sem veszítik el lombjukat. Az ezüstfűzből, a gledícsiából, a narancseperből nevelt sövény pedig szinte áthatolhatatlan, tehát nemcsak kiegészíti, hanem pótolja is az épített kerítést.

Melyik az Önnek megfelelő fűnyíró

1. Mekkora a füves terület?

Találja meg a kertjének legjobban megfelelő fűnyírót. Az alábbi tanácsok alapján könnyen eldöntheti, melyik modelek felelnek meg az Ön igényeinek.

Az egyik legfontosab szempont a lenyírni kívánt terület nagysága. Kisebb könnyen kezelhető tipusainkat különösen a kis és közepes nagyságú, legfeljebb 800 négyzetméteres füves területekhez ajánljuk, míg a kiegésszítő felszereléssel, kerékhajtással ellátott, nagyobb munkaszélességű fűnyírók főként a nagyobb, akár kb. 2500 négyzetméteres területeken előnyösek. 
Felvetődik továbbá az a kérdés is, hogy elektromos, benzinmotoros vagy akkumulátoros legyen e a fűnyírógép.

2. Elektromos, benzinmotoros vagy akkumulátoros legyen a fűnyíró?

Ha a füves terület nem nagyobb 800 négyzetméternél és nincs rajta túl sok akadály a hosszabbítókábel szempontjából akkor érdemes könnyű és kisméretű elektromos fűnyírót használni benzinmotoros gép helyett. A villanymotor halkabb és kipufogógáz nélkül működik. Az új akkumulátoros modelek további előnnyel is rendelkeznek: teljes mértékben kábel nélkül működnek. Ha azonban nagy kiterjedésű, vagy egyenetlen füves területeken szeretne dolgozni, akkor egy erőss benzinmotorral ellátott tipus lesz a megfelelő. Így egy tankolással akár nagyobb feledatok is egy munkamenetben elvégezhetők.

3. Fűgyüjtős vagy mulcsozós?

A VIKING fűnyíró gépek alapfelszereléséhez ( az R sorozat kivételével) hozzátartozik a fűgyüjtő kosár, a gépek kiváló gyüjtési tulajdonságainak alapja. Különösen praktikusak a VIKING Multi-fűnyíró TM a speciális alakú multi-késekkel lépcsőzetesen nyírják le, majd a házban finomra aprítják a füvet. Felhelyezett fűgyüjtő kosárral a multi fűnyírók fűgyüjtőként működnek. Ha a mulcsozó betétet használjuk a fűgyüjtő kosár nélkül, akkor a fűnyíróház zárt marad és a finomra vágott fű visszahullik a gyepre - nem kell a lenyírt fű összegyüjtéséről gondoskodni. A multi-fűnyírók mellett a VIKING választékában megtalálhatók a csak múlcsozó fűnyírók, az oldalsó kihordású fűnyírók és a magasfű-nyíró gépek is.

csongrad megye